ÇOCUĞUNUZ 1. SINIFA HAZIR MI ?

Anaokulu ve 1. Sınıf'a Hazırlık Sürecinde Yapılması Gerekenler

İzmir Gözbebeğim Anaokulu Blog GörseliPlaceholder

ÇOCUĞUNUZ 1. SINIFA HAZIR MI ?

ÇOCUĞUNUZ 1. SINIFA HAZIR MI ?

Çocuğum 1. sınıfa hazır mı? Bu soru, genellikle çocuklarının hayatının ilk 6 yılı boyunca ebeveynlerin kafasında belirir. Akademik ve sosyal açıdan 1. sınıfa hazır olmayı sağlayan çok etken bulunmaktadır.

Genel olarak, çocuklarınızı anaokuluna kaydettirmek, çocuğunuzun birinci sınıf için ihtiyaç duyulan kilometre taşlarını aşmasını sağlamanın en kolay yoludur. Eğitim Bakanlığı'na göre, “tam gün anaokulu, çocuğunuza okula daha güçlü bir başlangıç ​​yapmayı ve çocukların bir eğitimci ekibinin rehberliğinde araştırmalarına, problem çözmelerine ve işbirliği yapmalarına destek olmak için çeşitli öğrenme etkinliklerine katılım sağlarlar.”

Çocuğunuzu anaokuluna kaydettirmek, bu gelişimsel dönüm noktalarını karşılama konusunda size en fazla desteği sağlayacaktır. Hangi yaşta ne beklemeniz gerektiğini bilmek zor olabilir, ancak çocuğunuzun hayatında anaokulu eğitimcilerinin olması size eşsiz bir kaynak sağlayacaktır.

“Eğitim faaliyetlerine kattığınız coşku, çocuğunuzda yankılanacak ve gelecekteki başarılarında temel itici güç olacak”

Bununla birlikte, karşılaştığımız birçok ebeveyn, çocuklarının 1. sınıfa sağlam başlamasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptıklarından emin olmak ister. Zihninizi rahatlatmaya yardımcı olmak için ve çocuklarınızın anaokulunda aldıkları eğitimi desteklemek için evde yapabileceğiniz bir dizi farklı taktik geliştirdik.

Odaklanacağımız alanlar şunlardır:

Dil Gelişimi

Fiziksel ve Motor Gelişim

Bilişsel Gelişim

Duygusal ve Sosyal Gelişim

DİL GELİŞİMİ

Okuma

Evde çocuğunuzla birlikte yapacağınız aktivitelerden başlıcası okumak olsun. İster ebeveyn olarak çocuğunuza bir masal okuyun, ister çocuğunuzun okumasını teşvik etmek adına okuma alışkanlığı edinin. Çocuğunuz sizi gördükçe örnek alıp, başta kitapları kurcalayacak, sonra okumak/okumayı öğrenmek isteyecektir.

Kütüphaneye Gidin !

Kütüphaneler çocuklar için büyülüdür ve onlara okumak istediklerini kendileri seçme fırsatı verir. İzmir Hatay Anaokulu bölgelerinde bulabileceğiniz kütüphaneler size yardımcı olacaktır. Önemli ipucu: Bu yaşta, birlikte okurken çocuğunuzun hikayenin devamına dair tahminde bulunmasına fırsat verin.

Okuryazarlık

Okurken, çocuğunuz belirli kelimelerle mücadele ediyorsa, onu fonetiklerine (sesler) ayırmasına yardımcı olun. Günlük konuşmada kelimeleri hecelemelerini sağlayın. Gündelik konuşmaları öğrenme fırsatlarıyla birleştirin, örneğin, 'aa bir kuş var, kuşu nasıl hecelersiniz?'

İstikrar

Çocuğunuzun günlük tutmasını sağlayın! Bu, çocuklara okuryazarlık becerileri üzerinde çalışırken aynı zamanda baskı becerilerini geliştirme fırsatı verir. Ayrıca duygusal düzenleme son derece yardımcı olabilir. Sadece basit bir 'Bugün ne yaptın ?' sorusu yeterli olacaktır. Bu çocuğunuzu önemsediğinizi ona hissettirmenin en etkili yollarından biridir !

Önemli ipucu: Fonetik (ses) hecelemeyi teşvik edin, bu, çocuğunuzun ifade etmeye çalıştığı tüm kelimeleri nasıl heceleyeceğini bilmiyorsa aşırı derecede hayal kırıklığına uğramamasını sağlayacaktır.

FİZİKSEL VE MOTOR GELİŞİM

İnce Motor Kasların Gelişimi

Eşyaların üzerine yapıştırabileceğiniz çıkartmalar alın. Bu, bu ince motor kasları (parmaklar) geliştirmeye yardımcı olur ve basit, eğlenceli bir sanat etkinliğine dönüştürülebilir. Ayrıca delgeç kullanmak el ve parmak kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.

Kaba Motor Kasların Gelişimi

Çocuğunuzun daha büyük kaslarını geliştirmesine yardımcı olmak için oyun alanına ayırabileceğiniz kadar çok gezi yapın. Spesifik olarak, merdiven inip çıkmak ve direklerde sallanmak gerçekten kaba motor kasların gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca bu tür aktiviteler çocukların günlük enerjilerini atmasını sağlayacaktır.

BİLİŞSEL GELİŞİM

Matematik

Onları mağazaya/markete götürün ve küçük matematiksel işlemleri günlük hayatta kullandırın. Bu zaman alıcı olsa da erken matematik becerilerini geliştirmenin harika bir yoludur.

Akıl Yürütme/Bellek

Onlara basit görevler için üç adımlık talimat verin ve takip etmelerini sağlayın.

Duymaları, hatırlamaları ve sonra gidip yapmaları gerekiyor.

Öz Düzenleme

Sırayla alıştırma yapın! 1. sınıfa girerken, çocukların sırayla nasıl davranacağını ve bir oyuncağı kullanmayı bırakıp akranlarına ne zaman vermeleri gerektiğini bilmeleri önemlidir. Bu, paylaşmakla aynı şey değildir. Bunlar genellikle birbirine karışır ve bu nedenle çocuğun zihninde örtüşür. Paylaşma, bir öğeyi birlikte kullandıklarında ve sırayla bir çocuğun belirli bir süre için arkadaşlarına vermeden önce belirli bir süre bağımsız olarak kullanmasıdır. Akranlarının duygularını tanımak ve bunlara tepki vermek de önemli bir kilometre taşıdır. Bunların her ikisi de, çeşitli arkadaşlarla tutarlı oyun tarihleri ​​sağlayarak kolayca geliştirilebilir!

Bağımsızlık

İşleri kendileri yapsınlar. Çoğu zaman, ebeveynlerin çoğunluğunun sahip olduğu hızlı yaşam tarzı göz önüne alındığında, çocuğunuza zaman ayırmak yerine bir şeyler yapmak daha verimli olabilir. Ancak çocuğunuzun ellerini yıkamasına, dişlerini fırçalamasına, kendi kendine servis yapmasına izin vermeniz çok önemlidir.