OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NEDEN ÇOK ÖNEMLİDİR ?

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NEDEN ÇOK ÖNEMLİDİR ?

İzmir Gözbebeğim Anaokulu Blog GörseliPlaceholder

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM NEDEN ÇOK ÖNEMLİDİR ?

ÇOCUKLARDA İYİ OKUMA ALIŞKANLIKLARI GELİŞTİRMEK

Çocuklarda okuma alışkanlıkları geliştirmek, öğrenme yolculuklarında onlara değer katan çok önemli bir adımdır ve ebeveynlerin evde kolayca üzerine düşüp geliştirebilecekleri bir şeydir. Okumayı öğrenmek bu bulmacanın tek parçası değildir, çocukların anlamalarını sürdürmek ve okuma yeteneklerini genişletmeye devam etmek için kaliteli okuma alışkanlıkları da geliştirmeleri gerekir. Bu nedenle, evde kaliteli okuma alışkanlığının nasıl oluşturulacağına dair 6 ipucunu bir araya getirdik. Bunlar bebeklere ve gençlere kadar uygulanabilir, iyi okuma alışkanlıkları için asla geç değildir!

1. Okumayı Rutinlerinin Bir Parçası Haline Getirin

Okumayı günlük bir olay haline getirin. Çocuğunuzun günlük programında bir alışkanlık varsa, yaşamlarına yerleşecek ve okuma becerilerini basitçe, tekrarın doğası gereği geliştireceklerdir. Ne kadar çok okurlarsa, o kadar çok okumayı öğreneceklerdir. Daha küçük yaşlarda, bu siz ve çocuğunuz her gece - gündüz, öğleden sonra veya aileniz için ne işe yararsa birlikte okuyacaksınız. Daha büyük yaşlar için, bu, çocuğunuzun en sevdiği kitaptan kendi başına zevk alması için okuma zamanını kolaylaştıracaktır.

2. Lideri Takip Edin

Çocuklar ebeveynlerinin peşinden giderler. Hayatınızda okumayı bir öncelik haline getirdiğiniz takdirde, okuma eylemine alışkanlık kazanmak kolaylaşacaktır. Bu aynı zamanda onları okumaya "zorladığınızı" veya bunun bir tür ceza olduğunu düşünmelerini de engelleyecektir. Onlara okumaktan zevk aldığınızı ve bunun sizin için ne kadar faydalı olduğunu göstermek, kendilerinin okumasını kolaylaştıracaktır.

3. Okumak İçin Özel Bir Alan Yaratın

Okuma alışkanlığını kolaylaştırmak için evinizde özellikle okumak için bir alan yaratın. Belirli bir sandalye, oda veya köşe olsun, çocuğun okuma ile ilişkilendirdiği bir alana sahip olmak, onları sürüklenmemeye ve başka bir şey yapmamaya teşvik edecektir. Bu alanın rahat ve iyi aydınlatıldığından emin olun ve o alanda okurken, onları bölmemeye veya odağı başka bir şeye kaydırmalarına izin vermeyin.

4. Okuyacakları Kitapları Seçmelerine İzin Verin

Hangi yaşta olursa olsun, çocuğunuzun okumak istediği kitabı seçmesine izin verin. Bebekler ve küçük çocuklar için önlerine birkaç farklı kitap koyun ve seçmelerine izin verin. Daha büyük çocuklar için, onları serbest bırakın ve bağımsız olarak bir kitap seçmelerine izin verin. Bir çocuk kendi kitabını seçerse, onu okumaya devam etme olasılığı önemli ölçüde daha yüksektir. Bu, bağımsızlığı teşvik edecek ve çocuklara genellikle arzuladıkları kontrol duygusunu verecektir.

5. Onlarla Birlikte Okuyun

Son olarak, çocuklarınızla birlikte okuyun. Bu, diğer ipuçlarında ima edildi ama önemini vurgulamak elzem. Çocuğunuzla genç yaşta kitap okumak, hakkında koca bir blog yazılası bir şeydir. Çocuklarınız büyüdükçe, her gece belirli bir yerde okuma alışkanlığına sahip olmayı, programınıza uygun hale getirebiliyorsanız, katılmanızı şiddetle tavsiye ettiğimiz bir şeydir. Aynı kitabı çocuğunuzla da okuyabilirsiniz, böylece karakterleri ve konuları tartışabilirsiniz !

İyi okuma alışkanlıkları geliştirmeye başlamanın uygun olduğu minimum veya maksimum yaş yoktur. Okumayı hayatınızın bir parçası haline getirmek, çocuğunuzun gelişimine büyük katkı sağlayacak ve ömür boyu onunla kalacak bir alışkanlık yaratacaktır.