LAZIMLIK EĞİTİMİ

TEMEL TUVALET EĞİTİMİ

İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim AnaokuluPlaceholder

LAZIMLIK EĞİTİMİ

LAZIMLIK EĞİTİMİ

Ebeveynlerin çoğu, tuvalet eğitimini yalnızca bez değiştirmeyi sona erdirmek için bir araç olarak, çocuklarının gelişiminde bir kilometre taşı olarak hevesle beklemektedir. Ancak, tuvalet eğitiminin bazen ne kadar sürebileceği konusunda çok az ebeveyn hazırlıklıdır. Bazı çocuklar birkaç gün içinde ustalaşırken, diğerlerinin birkaç ay sürebilir.

Genel olarak, çocuğunuz tuvalet eğitimine ne kadar küçük yaşta başlarsa, o kadar uzun sürebilir. Tuvalet eğitimi, ebeveynlerin kazanamayacağı bir güç mücadelesidir; çocuk her zaman kontrol altında olacaktır.

Eğitimin unsurlarını anlar ve sürece bazı stratejilerle hazırlanmış net bir şekilde yaklaşırsanız hem sizin hem de çocuğunuzun başarı şansı artar. Tuvalet eğitiminin başarılı olması için sabır, şans ve zaman gerekir. Hazır olmayan bir çocuğu zorlamak bu doğal süreç etrafında gerginlik yaratabilir. Bu olduğunda, tuvalet eğitimi kaygı ve hayal kırıklığı ile yüklenir, hatta gerileme mümkündür.

Londra'daki Western Ontario Üniversitesi'nde pediatri doçenti olan Dr. Fabian Gorodzinsky,

“En önemli şey, hem tuvalet eğitimine yönelik fiziksel bir yeteneğin hem de duygusal bir hazırlığın olmasıdır”.

Ottawa'daki Kanada Pediatri Derneği'ne (CPS) göre, çoğu çocuk 18-24 aylıkken fiziksel olarak tuvalet öğrenmeye başlayabilir ve 4 yaşına kadar tam olarak eğitilir. “ Fiziksel hazırlık ve duygusal hazırlık tamamen ayrı ve farklı şeylerdir” – Ann Douglas,

The Mother of All Toddler Books'un yazarı (Wiley, 2002).

İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim’e göre çocuğunuzun eğitime başlamak için yeterince olgun olduğuna dair birkaç işaret vardır.

Bunlar şunları içerebilir:

Banyoya ilgi

Birçok şeyi bağımsız olarak kendi başına yapmak istediğini gösteren çocuk

Bir seferde saatlerce kuru kalma modeli

Çocuğunuzun ıslak olduğunu veya değiştirilmesi gerektiğini sözlü olarak ifade etmesi

Peki, nasıl başlarsın? Oturup başarının olmasını beklerken yapacak eğlenceli şeyler bulun:

Birlikte şarkı söyleyin veya okuyun. İyi bir ipucu, yalnızca banyo okuma materyali olarak kalan yeni ve ilginç kitaplar kullanmaktır.

Okuyabilmeleri için tuvalette oturuyor olmaları gerekir.

Yavaş başlayın, bir zamanlayıcı kullanın. Her bir denemeyi yalnızca birkaç dakika son oturmaya çalışın, ardından bu süreyi kademeli olarak artırın. Çocuğunuzun zamanlayıcıyı ayarlaması, aynı zamanda ince motor becerileri ve kontrolü geliştirmenin iyi bir yoludur ve sayıların tanınmasını artırabilir.

Tuvaleti eğlenceli ve ilginç hale getirin - gıda boyası ekleyin!

Anları ödüllendiren başarılar ve girişimler yapın. Onları övün; şu anda tuvaleti kullanan “Büyük Kız/Erkek” hakkında ne kadar gurur duymaları gerektiğini başkalarına duyurun.

Çabalar için çıkartmalar ve pullar da tüm girişimleri için iyi bir görsel hatırlatma olabilir.

Aşağıdakileri sorarak çocuğu sorumlu tutun: “Annenin mi yoksa babanın mı seni almasını istersin?” veya “Yalnız mı yoksa benimle mi oturmak istersin?”

Kazalar olacak. Çocuğunuzu onlar için azarlamayın veya cezalandırmayın. “Gerçekçi” olun ve çocuğunuza her şeyin yolunda gittiğine ve uygulama ile daha iyi olacağına ve daha sonra tekrar deneyebileceğinize dair güvence verin.

Ek kıyafetleri hazır bulundurun ve gün içinde, yatmadan önce, uyandıktan hemen sonra veya evden çıkmadan önce gibi stratejik zamanları seçin.

Tutarlılık anahtardır. Belirli zaman aralıklarıyla tuvalet eğitimine başlayın. Çocuk yeni bir kaza geçirmişse, mesanesi zaten boş olduğundan 10 dakika sonra bir girişimde bulunmak en iyi fikir olmayabilir. Ne kadar süre kuru kalabilecekleri konusundaki bilginizi kullanın. Çocuğunuzun rahatsız olmaya başladığını gösteren sinyallere dikkat edin ve gitmesi gerektiğinde sizinle iletişim kurması için onu teşvik edin.

Lazımlık eğitimi, çocuğunuzla birlikte daha yakından bağ kurmanız için harika bir fırsattır ve birlikte onların bedenlerinin daha fazla farkına varmalarına yardımcı olursunuz. Tuvalet eğitimi için unutulmaması gereken en önemli şey, çocuğunuz ve ailenizin hazır olmasını beklemek ve bunu olumlu bir deneyim haline getirmektir. Sabırlı olun ve bebek bezlerinden kurtulacağınız günleri sabırsızlıkla bekleyin.