Gelişim Dönüm Noktası: Dil Gelişimi

İlk Kelimeler

Çocuklarda Dil GelişimiPlaceholder

Gelişim Dönüm Noktası: Dil Gelişimi

Gelişim Dönüm Noktası: Dil Gelişimi

İlk 16 ila 18 ay, çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmeye başlayacağı zamandır. Bu süre zarfında genellikle ilk kelimeleri, kelime dağarcığını ve anıların oluşmasını bekleyebilirsiniz! İşte bu dönüm noktasının gelişimini desteklemek için birkaç ipucu ile birlikte bekleyebileceğiniz bazı şeyler daha var!

İlk Kelimeler

16 aya kadar çocuğunuzun söylediklerinizin çoğunu anladığı tahmin edilmektedir. İletişim kurma biçimleri çoğunlukla anlamsız olarak tanımlansa bile, muhtemelen ne iletmeye çalıştığınızı biliyorlardır. Çocuğunuz, ikinci yılının çoğunu, ana rahminden beri yaptığı gibi, dil becerilerini geliştirmekle geçirecektir. Gelişimsel dönüm noktalarının çoğunda olduğu gibi, Dallas'taki Baylor Üniversitesi Tıp Merkezi'nde bir çocuk doktoru olan Greg Sonnen, "Yeni yürümeye başlayan bir çocuğun dil gelişiminde normal olarak kabul edilen şeylerin geniş bir yelpazesi var" diyor. “Bazı yeni yürümeye başlayan çocuklar sadece iki kelime söyleyebilirken, diğerleri 16 aylıkken bir düzine veya daha fazla konuşabilir. Yine de telaffuz becerileri pek iyi değildir ve çoğu zaman bir kelime Anne ya da Baba.

Büyüyen Kelimeler

Çocuğunuz ilk kelimelerini geliştirmeye başladıktan sonra, bu dönüm noktasındaki bir sonraki adım, bu kelimeleri cümlelerde bir araya getirmek olacaktır. Belki İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim diyemez ama bunun yerine köpeği, kedinin kasesinden yemek yerken görürlerse, “kötü köpek!” diyebilirler. Cümleleri ve sözcükleri birbirine bağlayarak, "Babam nerede" ve benzeri komutlardan daha sık kullanılır.

Ebeveynin Rolü

Ebeveynleri, küçük yaşlardan itibaren sürekli olarak çeşitli kelimeler kullanarak onlarla konuşan çocukların, daha erken dil becerilerini geliştirmeleri şaşırtıcı değildir. Her ebeveyn, çocuğunun dil gelişimi becerilerinden endişe duyar. Ancak, çocuğunuz konuşmaları dinlediği, yüz tepkileri ve duygularıyla yanıt verdiği ve genellikle onlara ne söylendiğini anladığı sürece, doğru yoldadırlar!