SAKİN, SOĞUKKANLI VE TOPLAYICI OLMAK

Çocuğunuzun Kaygısıyla Başa Çıkın

Kaygı ile başa çıkabilmekPlaceholder

SAKİN, SOĞUKKANLI VE TOPLAYICI OLMAK

SAKİN, SOĞUKKANLI VE TOPLAYICI OLMAK

Çocuğunuzun Kaygısıyla Başa Çıkın !

Anksiyete, genellikle yetişkinlerle ilişkilendirdiğimiz bir rahatsızlıktır. Birçok yetişkin için stres işten, ilişkilerden ve paradan kaynaklanır. Çocukların endişelenmesine gerek olmayan şeyler. Kaç kez bir yetişkinin “Keşke yeniden çocuk olabilseydim” diye haykırdığını duydunuz ? Sanki gençlik, stresli her şeyin ilacıymış gibi.

İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim, bu tür ünlemlerin genellikle çocukların hissettiği stres ve kaygının değerini düşürdüğünü ve genellikle ebeveynlerin veya velilerin bu iddiaları dikkate almamasına neden olduğunu bilir. Ancak, çocukların yetişkinlerin yaşadığı aynı duyguları yaşadığını hatırlamak önemlidir. Çocuklar faturaları ödeme kaygısı yerine okula gitme, ödevlerini bitirme ve akranları tarafından kabul görme kaygısı taşırlar.

ÇOCUĞUNUZUN KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMAK

Çocuğunuzun Başa Çıkmasına Yardımcı Olmak

Çocukların stres yaşadıklarını kabul eden yetişkinler, onların başa çıkmalarına yardımcı olmak için daha donanımlı hale gelir. Yetişkinler, çocuklarına kendilerini stresli hissettiklerinde iletişim kurmanın bir yolunu bulmayı öğretmenin önemli bir parçasıdır. Ayrıca bir çocuğun stresini önceden tahmin etmeyi öğrenebilir ve onlarla konuşarak veya hatta onlara fazladan sarılmalar sağlayarak yardım edebilirler. Çocuklar çevrelerindeki yetişkinlerden dünyayla nasıl etkileşime gireceklerini öğrenirler. Daha dili anlamadan, zamanlarının çoğunu birlikte geçirdikleri insanların ifade ettikleri duygular hakkında izlenimler edinebilirler. Ebeveynler, çocuklarının kaygıyı yönetmesine yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Başa çıkma becerileri ve cesur davranışlar evde ödüllendirilip uygulandığında, çocuklar korkularıyla yüzleşmeyi, makul riskler almayı ve nihayetinde güven kazanmayı öğrenebilirler.

Duygusal Zeka

Çocuklar "aşağılanmış", "hayal kırıklığına uğramış" veya "öfkeli" kelimelerini bilmeseler de, bu duyguları deneyimleyebilirler ve duyguları hakkında nasıl iletişim kuracaklarının öğretilmesi gerekir. Küçükler, duyguları ile “benlikleri” arasında ayrım yapamazlar. Çocuğunuzun duygularını reddetmek veya küçümsemek yerine kabul edin; bu, çocuklara bazı duyguların utanç verici veya kabul edilemez olduğu mesajını verir.

Kendinizi İfade Ettiğinizden Emin Olun

Çocuklar, yetişkinlerin eylemlerini ve aslında duyguları taklit ederek öğrenirler. Çocuklar, yetişkinlerin onlara nasıl değer verdiğiyle doğrudan ilişkili olarak kendilerine değer verirler. Başarılar takdir edilmelidir, ancak değer gösterilecek tek yer onlar değildir. Çocuğa, değerlerini başarılarına bağlamak yerine koşulsuz sevildiği ve değer verildiği öğretilmelidir. Örneğin, bir çocuğa “Seni seviyorum” demek, “Matematik sınavında başarılı olmanı seviyorum” demekten gerçekten farklıdır.

Çocuklar Farklı Hüsranlarla Karşı Karşıya

Yeni bir beceri öğrenmek sinir bozucu olabilir. İlk kez ayağa kalkmaya çalıştığınızı veya alfabeyi ilk kez hatırlamaya çalıştığınızı hayal edin. Ayakta durmayı öğrenen çocuklar, altmış beş kez kendilerini kaldırmaya çalışırlar ve her seferinde geri düşmeleri ile sonuçlanır. Hayal kırıklığı çok gerçek olabilir ve ebeveynlerin her zaman anlayamayabileceği gözyaşlarına, öfkeye ve öfke nöbetlerine neden olabilir. Bu kesinlikle ebeveynlerde hayal kırıklığı yaratabilir, ancak çocuğunuzla empati kurmaya çalışmak önemlidir. Yeni beceriler öğrenmek yetişkinlerden sabır gerektirir, özellikle de çocuklar genellikle bu yeni beceriyi öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda sabır gibi duyguları da öğrenirler. Bir çocuk yeni bir beceri öğrenir öğrenmez, hızla daha memnun ve uysal hale gelir. Yani, bir sonraki beceriye kadar!