BAHÇEYE KOŞUN: ÇOCUĞUNUZLA BAHÇECİLİK

Araştır, Araştır, Araştır!

doğa ve çocukPlaceholder

BAHÇEYE KOŞUN: ÇOCUĞUNUZLA BAHÇECİLİK

BAHÇEYE KOŞUN: ÇOCUĞUNUZLA BAHÇECİLİK

Çocuğunuza doğa sevgisini aşılamanın ve sorumluluk duygusu geliştirmenin en yaratıcı yollarından biri birlikte bahçe işleriyle uğraşmaktır. Bahar, bu zorluğu üstlenmek için mükemmel bir zaman. Geniş bir arka bahçeniz olmasa da, hatta arka bahçeniz olmasa bile yine de kendinize ait küçük bir bahçe oluşturabilirsiniz. İşte bahçenizi büyütmek için bazı ipuçları!

Araştır, Araştır, Araştır!

Ellerinizi kirletmeden önce araştırmanızı yapın. İklimi, güneş ışığına maruz kalma süresini, bahçenin ne kadar büyük olacağını ve diğer birçok hususu hesaba katmanız gerekir. İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim der ki; ön araştırmanız, bahçecilik girişiminizin ne kadar başarılı olacağını belirlemede en önemli kısımdır!

Konum

Arka bahçenizde veya pencere kenarında bol güneş alan bir alan seçin. Bitkilerinizin gelişmek için ihtiyaç duyduğu tüm güneş ışığını almasını sağladığı için bu zorunludur. Başka bir düşünce, bahçenizi arka bahçeniz gibi çitle çevrili bir alana (evin ön veya yan tarafının aksine) yerleştirmektir. Böylece küçük istenmeyen misafirlerin, bahçenize giremeyeceğinden emin olursunuz.

Ne Ekelim ?

İşte sizin ve çocuğunuzun dikmesi için en kolay şeylerden birkaçı:

Havuç

Havuç tohumları doğrudan toprağa ekilebilir ve daha soğuk sıcaklıkları tercih eder. Yavaş filizlenebilirler, bu yüzden sabırlı olun! Havuçlar yaklaşık 60 gün içinde olgunlaşacaktır. Toprak kayalardan arındırılmış olmalı ve havucun "aşağı" büyümesi için kolay olmalıdır. İyi sulayın ve her 3 cm’de bir boşluk bırakın. Çünkü havuçlar, yeşillik üretecek ancak kök üretmeyecektir. Büyümeleri daha kolay ve yemesi daha eğlenceli olduğu için çocuklar için küçük çeşitler önerilir!

Patates

Bunlara genellikle "asla başarısız olmayan" mahsul denir. Kırmızı veya beyaz çeşitler ekebilirsin; kırmızı daha hızlı olgunlaşacak ve çocuklar onları tercih ediyor gibi görünüyor. Tohumluk patatesleri, parça başına en az 2 'göz' olacak şekilde parçalar halinde kesin. Gözler yukarı bakacak şekilde, yaklaşık 12-15 ″ aralıklı oluklara dikin. Bitki büyüdükçe toprağı toplayın; bitki çöktüğünde hasat edin!

Balkabağı

Her çocuğun bahçesi için mutlak bir zorunluluktur! Tohumları küçük bir tepeye dikin; tepede üç delik açın ve her deliğe bir tohum koyun. Tohumlar yaklaşık 1 hafta içinde filizlenecektir; birkaç gün sonra asma yaprakları oluşmaya ve zeminde sürünmeye başlar. Asmada 3 balkabağı olduğunda, yeni çiçekleri koparın. Kabakların hasat edilmesi 80 – 120 gün sürer ve dışları sert ve dokunulduğunda içi boş bir ses çıkarsa hazırdır. Makas kullanarak bir yetişkinin kesmeyi denetlemesine izin verin.

Ayçiçekleri

Bu çiçek hem çocuklar hem de ebeveynler için bir zevktir. Çok fazla yer kapladığından sadece bir veya iki tane dikin. Yaklaşık 1 hafta içinde filizlenecekler, 2 hafta içinde küçük bir fide olacaklar ve bir ayda 2 cm boyunda olacaklar. 8 hafta içinde tomurcuklar çiçek açacak ve yüzlerce tohum çekirdeği ortaya çıkar. Yemek için yetiştirilen tür olan 'şekerleme' ayçiçeklerini dikmek için özel bir not alın.

BONUS: Tohumlar sezon sonunda harika ve sağlıklı bir atıştırmalık olur!

Çeri Domatesler

Onlara sahip olmalıyım! Bunlar bir çocuk için çilek dışında en eğlenceli mahsul olabilir. Tam güneşte ekin ve tohumdan dikmek yerine fide kullanın. Yukarıya doğru büyüdükçe kazıklara gevşek bir şekilde bağlanmaları gerektiğinden, her fidenin yanına 2 cm’lik bir pay koyun. Yaprakları kuru tutmaya çalışarak zemin seviyesinde bol miktarda kompost ve su ekleyin.

Hazırlık Süreci ve Malzemeler

Artık ne dikmek istediğinizi belirlediğinize göre, sadece araçlara ihtiyacınız var!

Bahçe eldivenleri

Lastik çizme

Sulama tenekesi

Mini tırmık

Şapka

Bahçe Aletlerini Saklamak için Alet Kiti

Tüm bunları göz önünde bulundurduktan sonra, başlamaya hazırsınız !