Çocuğunuzun Ekran Önünde Geçirdikleri Süreyi Kısıtlamak İçin İpuçları

Ekran Süresini Dış Mekan Saatiyle Dengeleyin

İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim AnaokuluPlaceholder

Çocuğunuzun Ekran Önünde Geçirdikleri Süreyi Kısıtlamak İçin İpuçları

Çocuğunuzun Ekran Önünde Geçirdikleri Süreyi Kısıtlamak İçin İpuçları

Etrafımız ekranlarla çevrili bir dünyada, çocuklarımıza televizyondan, bilgisayardan veya telefondan uzaklaşmayı ve etraflarındaki dünyayı keşfetmeyi öğretmek zordur. Ekran zamanı genellikle çocuklar için aktif yaşamdan uzaklaşır ve çok fazla ekran zamanının daha düşük notlara, sosyal becerilerde sorunlara ve obezitede artışa yol açtığı bilinmektedir.

Ebeveynlerin, çocuklarının ekran bağımlılığından uzaklaşmalarına yardımcı olmak için atabilecekleri adımlar vardır.

Ekran Süresini Dış Mekan Saatiyle Dengeleyin

Bisiklete binmek, parkta oynamak veya yürüyüş yapmak gibi açık hava etkinliklerine zaman ayırarak çocuklarınıza ekrandan uzakta eğlenebileceklerini gösterin. Çocukların etkinliklerinde çeşitliliğe ihtiyaçları vardır ve ekran zamanı, dışarıda dinlenmek için harika bir etkinlik olabilir. Ne de olsa, yaz mevsimi ve bolca açık hava eğlencesi olacak!

Yatmaya Hazırlanmak

Yatmadan önce rutin olarak ekranlara maruz kalan çocuklar genellikle rahatsız uyku düzenleri için risk altındadır. Teknoloji, onları zihinsel olarak rahatlatacak ve uykuya dalmaya hazır hale getirecek şeylerle değiştirilmelidir. Bu aktivitelerden bazıları masa oyunu oynamayı, boyama yapmayı veya kitap okumayı içerir. Parlak ekranlar beyne gündüz olduğunu söyler ve çocuğun uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Teknolojiden uzak uykuya dalmayı teşvik etmek için çocuk yatak odaları ekransız alanlar olmalıdır.

Sağlıklı Davranışı Modelleme

Akşam yemeği ve aile zamanı her zaman aile üyeleri arasında aktif katılımı teşvik etmelidir! Ebeveynler kuralları uygularken tutarlı olmalıdır. Ayrıca telefonlarını kapatarak, dizüstü bilgisayarlarını kapatarak ve yemek ve aile zamanları için diğer tüm cihazları kapatarak çocuklara iyi bir örnek oluşturmalıdırlar.

Çocuklara akşam yemeği sırasında ekranlarını kapatmayın. Onları da meşgul edin! Masayı kurmanıza yardım etmekle meşgullerse, tableti kontrol etmeye o kadar istekli olmayacaklardır.

Çocuklar ebeveynlerine hayran kalacaklar, bu yüzden ekran karşısında değil de dışarıda vakit geçirirseniz, çocuğunuzu da aynısını yapmaya teşvik edeceksiniz.

İlgi Çekici Ekran Süresi

Günümüz çağında teknolojiyi tamamen ortadan kaldırmak neredeyse imkansız bir iştir. Bunun yerine, ekran zamanı, üretken ve çocuklar için ilgi çekici olacak şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Ekranda geçirilen zamanı aileye dönüştürmek, bir zamanlar dikkati başka yöne çeken şeyi, bağ kurmak ve öğrenmek için bir fırsata dönüştürür!

Çocuklarınızla televizyonda gördükleri hakkında sohbetler yapın, neyin gerçek neyin hayal olduğunu ayırt edin. Haberleri birlikte izleyin ve ortaya çıkabilecek uyarıcı sosyal medya hikayelerini tartışın.

Kullandığı sosyal medya mecralarını tanıyarak, siz yokken çocuğunuzun teknoloji zamanını nasıl geçirdiğinin farkında olun. Orada ne tür konuşmaların ve içeriğin bulunduğunu bilin, böylece kalite ve eğitim içeriğini tartışmaya ve ayırt etmeye daha hazırlıklı olursunuz.

Aile zamanı

Son araştırmalara göre, aile zamanı, daha iyi başarının ve daha az davranış probleminin en güçlü göstergesidir, bu yüzden bunu çocuğunuzun yararına kullanın! Teknolojiyi birlikte kullanmak, kaliteli ekran süresi oluşturmanıza da olanak tanır. Çocuğunuzu eğitici, yapıcı ve ilgi çekici içeriğe yönlendirebilirsiniz.

Ağır medya kullanımı konusunda endişeleriniz varsa, ailenize uygun bir program oluşturmayı düşünün. Bu, haftalık ekran süresi sınırlarını, çocukların kullanabileceği ekran türlerine ilişkin sınırlamaları ve yapabilecekleri etkinlik türlerine veya izleyebilecekleri programlara ilişkin yönergeleri içerebilir. Planın medya okuryazarlığı ve öz düzenlemeyi öğretmesi için çocuklarınızın görüşlerini aldığınızdan emin olun ve bunu neleri izlemeyi sevdiklerini keşfetmek, deneyecekleri yeni şovlar ve uygulamalar tanıtmak veya bir aile film gecesi planlamak için bir fırsat olarak kullanın.

Çocuğunuzun en iyisini hak ettiğini biliyoruz. Bu, çocuğunuza meydan okuyacak çeşitli ve kapsamlı bir müfredat anlamına gelir. İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim'in sunduğu her şey hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.