Çocuğunuz Sizinle Kaliteli Zaman Geçirmekten Nasıl Yararlanır?

Çocuklarınızla Kaliteli Zaman Geçirmenin Faydaları

İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim AnaokuluPlaceholder

Çocuğunuz Sizinle Kaliteli Zaman Geçirmekten Nasıl Yararlanır?

Çocuğunuz Sizinle Kaliteli Zaman Geçirmekten Nasıl Yararlanır?

Özellikle çocuklarla daha fazla zaman geçirmenin parlak bir gelecek şanslarını artırdığını öne süren yaygın bir kültür olduğu için, ebeveynlerin günde birkaç saati çocuklarıyla geçirmeleri her zaman mümkün değildir.

Çocuklarınızla Kaliteli Zaman Geçirmenin Faydaları

Bununla birlikte, yeni bir araştırma, ebeveynlerin 3 ila 11 yaş arasındaki çocuklarla geçirdikleri zamanın, çocukların gidişatını etkilemediğini ortaya koydu. Gençler üzerindeki etkisi minimumdur. Bu araştırma, çocukların davranışları, akademik başarıları ve duygusal esenliği dahil olmak üzere çeşitli faktörleri dikkate aldı.

Aslında araştırma, ebeveynleri uykusuz, stresli, suçlu ve endişeli hale geldiğinde çocuklarıyla çok fazla zaman geçirmenin küçük çocuklara zarar verebileceğini ortaya koydu. Bu, özellikle anne babaların işi bir arada yürüttüğü ve çocuk yetiştirdiği zaman, bu işin yürümesi için sağlıksız adımlar attığında ortaya çıkar.

Peki, Ebeveynlerinin Onlarla Daha Az Vakit Geçirmesi Çocuklar İçin Daha İyi mi?

Ebeveyn zamanı kesinlikle önemlidir, ancak araştırmalar kaliteli zamanın niceliksel zamandan daha iyi olduğunu göstermektedir. Kaliteli zaman ve çocukları için olumlu sonuçlar arasında bir bağlantı olduğunu gösteren çok sayıda çalışma vardır.

Bu çalışmalarda kaliteli ebeveyn zamanı, çocuklarınızla yemek paylaşmak, onlarla kitap okumak, onlarla konuşmak gibi farklı etkinliklerde yer almayı veya ebeveynin çocuğa karşı sıcaklık ve duyarlılık göstermesini içeren başka bir bire bir katılım biçimini içerir.

Kaliteli zaman, ebeveyn ve çocuk arasında derinlemesine bir bağ kurmaya izin verecek kadar yeterli olmalıdır, bu nedenle ideal olarak bir saatten fazla olmalıdır. Bu süre zarfında ebeveyn çocuklarla eğlenceli aktiviteler yapabilir, onlara yeni şeyler gösterebilir ve hatta onlara değerleri öğretebilir. Ayrıca, çocuğunuz bakıcısına bıraktığınızda mutlaka vurgulanması gerekmeyen kendi disiplin seviyenizi de aşılamış olursunuz.

Ancak bu sınırlı zaman diliminde, eğlence parklarına gitmek ve oyun oynamak gibi eğlenceli aktiviteler yapmanın ötesinde, ebeveynler çocuklarıyla birlikte okul işleri, yemek pişirme ve ortalığı toplama gibi önemli şeyler de yapmalıdır. Bu etkinlikler sırasında onlara problem çözme, mantık, düzen, saygı gibi diğer faydalı becerileri öğretirsiniz.

Son Not

Araştırmalar, katı ve ilgili ebeveynlere sahip olmanın daha az suçlu davranışla sonuçlandığını gösteriyor. Ancak daha da önemlisi, annenin eğitim düzeyi ve hane geliri, çocuğun gelecekteki başarısı üzerinde en fazla etkiye sahiptir.

İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim’in bulduğu veriler ışığında, Queens College'dan Amy Hsin'in yaptığı bir araştırmaya göre, zamanın çoğunu 6 yaşından küçük çocuklarla televizyon izlemek veya hiçbir şey yapmamak onları olumsuz etkileyebilir. Bunun yerine, çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek ve onların katılımınız olmadan kendilerine yapılandırılmamış zaman ayırmalarına izin vermek, bilişsel ve sosyal gelişimlerine yardımcı olur.