Evde Yapılabilecek Eğitici Aktiviteler

Günlük yaşam, günümüz şartlarına göre evriliyor ve insanlar evden çalışıyor

Eğitici Aktivitelerden Mutlu Olan ÇocukPlaceholder

Evde Yapılabilecek Eğitici Aktiviteler

Evde Yapılabilecek Eğitici Aktiviteler

Günlük yaşam, günümüz şartlarına göre evriliyor ve insanlar evden çalışıyor, çeşitli uzmanlar genel nüfusun fiziksel mesafe uygulamasını, dünyanın dört bir yanından milyonlarca çocuğun yeni koronavirüs nedeniyle okullarından ayrılmasını tavsiye etmekte. Bu çıkmaz, dünyadaki herkes için bir belirsizlik duygusu yarattı. Çocuklu ailelere “bizim çocuklarımız bütün gün ne yapacak?” diye sorulmuştur.

İş gücümüzün büyük bir kısmı gibi evden çalışıyorsanız, diğer işleri yapmak için kendinize zaman tanımak için çocuklarınızı eğlenceli ve eğitici faaliyetlerle meşgul etmeniz gerekir.

Çocuklar, bir programı takip etmeye alışkındır, bu da bu süre boyunca bir rutine sahip olmayı, çocuklarınızı yolda tutmak için gerekli hale getirir. Amaç, çocuklarınızı aktif, meşgul ve öğrenen tutmaktır. Okul rutinlerini referans olarak kullanın ve bu çerçeveyi çocuğunuzun ev rutinine dahil edin. Düzenli zamanlarda yemek yiyin, oyun için zaman ayırın ve çocuğunuzun sınıfta deneyimleyeceği gibi günü daha küçük zaman dilimlerine ayırın.

İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim aşağıda, çocuğunuzun ev rutinine dahil edebileceğiniz bazı eğitim etkinlikleri örneklerini derledi.

Yapılandırılmış Oyun İçin Zaman Ayırın

Bir çocuğun oynamak için zamanı olduğunda, hayal gücünü, yaratıcılığını geliştirir ve değerli öğrenme deneyimleri kazanabilir. Farklı okul becerilerini basit etkinliklere dahil edebilir, onlara eğlence ve bilgi sağlayabilirsiniz.

Basit iç mekan aktivitelerine bazı örnekler:

– Araba (Oyuncak) Yıkama: İçinde su bulunan bir kovaya gözyaşı dökmeyen sabunu koyun ve çocuklarınıza sünger ve havlu verin. Çocuklarınızın su içinde plastik oyuncaklarıyla oynamasına izin verin ve onlara eşyaların ve yüzeylerin temiz tutulmasının önemini anlatın.

- Hiçbir Şeyden Bir Şey: Çocuğunuzun sanatı için tuval olarak geri dönüştürülmüş malzemeler kullanın. Çocuklarınızın bu objeleri boyayarak eğlenmesine izin verin ve kaynakların geri dönüşümünün önemini anlatın.

- Harf Avı: Bir beyaz tahtaya, her birinde bir harf eksik olan çeşitli kelimeler yazın. Eksik her harfi bir yapışkan not üzerine yazın ve evin çeşitli yerlerine saklayın. Çocuğunuzun yapışkan notları aramasını sağlayın ve onları bulduktan sonra, kelimeleri tamamlamak için uygun harfi beyaz tahtada uygun yere yerleştirmesini sağlayın.

– Kutularla Eğlence: Çocuğunuz daha küçükse, motor becerilerini geliştirmenin harika bir yolu, geri dönüştürülmüş karton kutularla oynamasına izin vermek olabilir (tahıl veya ayakkabı kutularını düşünün). Kutuları ambalaj kağıdına sarın, ardından bebeğinizin onları tutmasına ve açmayı öğrenmesine izin verin. Yardımınızla kutuları istifleme, devirme ve yeniden istifleme alıştırması da yapabilirsiniz.

- Karın Saati: Bebeklerin sırt üstü yatması tavsiye edilir. Bununla birlikte, gözetim altındayken, bebeklerin uyanık olduklarında ve oynamak için yeterince uyanık olduklarında önlerinde bolca zaman geçirmeleri de önerilir. Karınlarına harcanan zaman, daha iyi kafa kontrolü için boyun ve üst vücut kaslarının gelişmesine yardımcı olur.

Özel Okuma Blokları Planlayın

Günde 15-20 dakika ile başlayın, beş dakikalık bölümlere ayırın. Aktiviteye ilgilerini ve ilgilerini canlı tutmak için sizin ve çocuklarınızın okuma şeklini çeşitlendirin. Çocuğunuza sesli okumayı deneyin, çocuğunuzun size sesli okumasını sağlayın ve ara sıra ailece sessiz okuma saati yaptırın. Çocuğunuz okuma materyaline ilgi gösteriyorsa, okuma bloklarını gerektiği gibi genişletmekten çekinmeyin.

Okuma saatinden sonra çocuğunuzla hikaye devamı adlı bir etkinlik yapabilirsiniz. Hikaye veya bölüm tamamlandığında, onlara kağıt, boya kalemi ve keçeli kalemler verin ve daha sonra ne olacağını düşündükleri bir resim çizmelerini sağlayın.

b>Çocuğunuzun Ekran Süresini İyi Kullanın

Ekran süresinin küçümsenmesi gerekmez, ancak çocuğunuzun aşırı kullanımda aşırıya kaçmasını önlemeye çalışmalısınız. Okuma gibi, ekran zamanını çocuğunuz için planlanmış ve tahmin edilebilir hale getirin. Kendi takdirinize bağlı olarak günlük olarak ekranlarda geçirdikleri zamanı izleyin. Çocuğunuzun, kendilerine ayrılan ekran süresi boyunca eğitici TV şovlarına, filmlere veya oyunlara dalmasına izin verin. Hatta burada sanal turlar yapabilir, ünlü müzelerin, çocuk tema parklarının ve hayvanat bahçelerinin kamera arkası görüntülerini izleyebilirsiniz.

Ayrıca, teneffüs gibi okulda mola dönemlerini simüle etmeye yardımcı olmak için, çocuğunuzun ev rutinine daha yavaş, yapılandırılmamış oyun zamanı da eklediğinizden emin olun.

Çocuğunuzun bu süre boyunca bir rutine bağlı kalması, zamanı geldiğinde okul ortamına alışmasına yardımcı olacaktır. Hayatlarını yapılandırılmış tutmaya ve öğrenme sürecine katılmalarını sağlamaya yardımcı olacaktır. Bu yolculuk boyunca kendinize karşı esnek ve nazik olmayı unutmayın. Birlikte, yapabiliriz