Evde Çocuklarınızla Okumanın Önemi

Genel olarak, okuma eğitimin temel taşlarından biridir ve...

İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim AnaokuluPlaceholder

Evde Çocuklarınızla Okumanın Önemi

Evde Çocuklarınızla Okumanın Önemi

Okuma, eğitimi çevreleyen tüm farklı felsefeler ve görüşler karşısında genellikle bunaltıcı gelebilir. Bazı araştırmalar çocuğunuza asla hayır dememenin önemli olduğunu gösterecek, bazıları ise sınırları anlamanın önemini vurgulayacaktır. Bir şeyin evrensel olarak "en iyi uygulama" olarak kabul edilmesi çoğu zaman doğru değildir, ancak okumak öyle olan bir şeydir. Evde çocuklarınızla birlikte kitap okumak, çocuğunuzun eğitimini tamamlamanın ve gelecekte başarılı olmasını sağlamanın en basit ama en etkili yollarından biridir.

Yüzlerce araştırma, evde ebeveynleriyle birlikte kitap okuyan çocukların, okumayanlara göre “eğitimsel ve sosyal açıdan” daha iyi performans gösterdiğini ortaya çıkardı. Başlama yaşı araştırmaya bağlı olarak değişir, ancak genel olarak: ne kadar erken o kadar iyi. Birçok araştırma, çocuklarınızla 18 aylıktan önce kitap okumanın en iyi uygulama olduğunu belirtmektedir.

Buradaki anahtar kelime ile. İzmir Hatay Anaokulu Gözbebeğim, çocuklarınıza okumanın birçok olumlu etkisi olduğunu teyit eder. Ancak tartıştığımız şey çocuğunuzla birlikte okumaktır. İyi okuyamayan bir çocukla birlikte okumak mantıksız görünse de, eylem onlara c-a-t harflerini nasıl formüle edeceklerini öğretmekten daha karmaşıktır. İkinizin de önünüzde kitapla yanınızda oturması, kelimeleri okuyamasalar bile görselleri takip etmelerini sağlar.

Çocuğunuzla birlikte okumak, sadece okumayı öğrenmelerinin dışında aşağıdaki faydaları sunar:

Harf tanıma

Hafıza

Merak

Dil becerileri

Motivasyon

Dikkat/ Konsantrasyon

Duygusal yönetim

Renk tanıma

Hayal gücü

Artık faydalarını bildiğimize göre, bunu nasıl yapacağız? Bu basit bir soru gibi görünebilir, ancak bir kez daha, sayfaya bakarken yüksek sesle okumaktan daha karmaşıktır. Harf ve kelime öbeği tanımayı teşvik etmek için onları okurken kelimeleri işaret etmek önemlidir. Renk tanıma, merak ve dikkati artırmak için fotoğraflardaki hayvanları, şekilleri ve renkleri gösterin. Çocuğunuz sayfadaki herhangi bir şeyi işaret ederse veya bir şekilde ilgi gösterirse, ifadeyi yüksek sesle söyleyin ve birkaç kez tekrarlayın, bu onların ilgisini çekecek ve tepki alması için daha sık işaret etmeye motive edecektir. . Daha büyük çocuklarla, "Sence bundan sonra ne olacak" veya "bu ne renk" gibi basit sorular sorarak onları hikayeye dahil edin. Bu, çocukları dikkat etmeye ve hafıza gelişimine yardımcı olmaya motive edecektir. Yeni bir okula başlamak gibi çocuğunuzun stresine veya endişesine neden olabilecek şeylerle ilgili kitaplar bulabileceğiniz için okumak, duygusal yönetime de yardımcı olabilir. Her şeyden çok, bu sizin ve çocuğunuzun ortak bir konu ve ilgi alanıyla bağ kurması ve bağlantı kurması için bire bir zamandır.

Artık neyin ve nasıl olduğunu bildiğimize göre, nedenine bakalım. Araştırmalar, çocuklarınıza haftada 3-5 gün kitap okursanız, 4 veya 5 yaşına geldiklerinde kendilerinden 6 aylık bir çocuğun bilişsel yeteneklerine sahip olacaklarını göstermektedir. Çocuğunuza haftada 6-7 gün kitap okumak, çocuklarınızın, kendilerinden 12 aylık büyük bir çocuğun okuma ve bilişsel becerilerinin çalışmasını sağlayacak.

Genel olarak, okuma eğitimin temel taşlarından biridir ve diğer tüm gelişim alanlarında başarı ve kolaylık için başlangıç ​​noktasıdır. 'Aile okumasını' eğlenceli ve olumlu bir deneyim haline getirirseniz, bu, çocuğunuzun başarısına ve ilerlerken kendine güvenine yardımcı olmanın keyifli bir yoludur.