ÇOCUKLARDA YARATICI PROBLEM ÇÖZMEYE NASIL İLHAM VERİLİR?

Yaratıcı Problem Çözmeyi Geliştirmek İçin Keşfetmeyi Teşvik Edin

Yaratıcı Düşünen ÇocukPlaceholder

ÇOCUKLARDA YARATICI PROBLEM ÇÖZMEYE NASIL İLHAM VERİLİR?

ÇOCUKLARDA YARATICI PROBLEM ÇÖZMEYE NASIL İLHAM VERİLİR?

Aktif bir hayal gücü, çocuklarda yaratıcı problem çözmeyi geliştirmenin en kritik yollarından biridir. Geleceği mercek altına aldığımız takdirde, bugün bildiğimiz evlerimiz, şehirlerimiz ve araçlarımızın çok farklı görünmesi muhtemeldir. Çocuklarımız çocukluklarının büyük bir kısmını sınıfta geçirir ve uygun şekilde çalıştırıldığında hayal güçlerinin ilham aldığı bu yer sınıf olabilir. Çocuklarımıza bilgiyi kusmayı (fazlaca vermeyi) ve önceki çözümleri ezberlemeyi öğretmeye karşı dikkatli olmalıyız.

Çocuklarda Yaratıcı Problem Çözme - Gökkuşağı Elleri

Eğitim sistemimizin asıl önemi, öğrencilerimizi bugünü geliştirecek ve yeni fikirler üretecek şekilde yetiştirmektir. Dünyanın sorunları yenilikçi çözümler gerektiriyor. Bunlar yeni tıbbi tedaviler, yeni teknoloji, yeni müzik veya sanat eserleri olabilir. Gelecek çocuklarımızın elinde ve onların yaratıcı problem çözme becerilerini erken yaşlardan itibaren geliştirmeye başlamalıyız.

1. Yaratıcı Problem Çözme Geçmiş Çözümlerden Gelişiyor

Eğitimde yaratıcılık, yapılandırılmamış oyun ve taklit modeller arasındaki dengede yatar. Bu, çocuklara üzerine inşa edilecek emsaller verir, ancak seçimlerini kısıtlamaz. Bu onlara geçmişte yapılanların bilgisini verir, ancak bunu daha iyi bir şey yapmak amacıyla verir. Bir emsal, bir çocuğu en sevdiği sanatçının bir sonraki sanat eserini yaratmaya teşvik etmektir. Bir sanatçının kariyerini inceleyerek başlarlar ve daha uzun yaşasaydı ne yapacaklarını hayal ederler.

Başka bir örnek, çocuklardan farklı bir karakterin bakış açısından bir hikaye anlatmalarını istemek olabilir. Buna harika bir örnek Jon Scieszka'nın Üç Küçük Domuzun Gerçek Hikayesi'dir. Üç Küçük Domuz'un hikayesini kurt bakış açısından yeniden anlatıyor. Bu komik kitap, kurdun aslında alerjiden muzdarip olduğunu ve evlerini yıkmaya çalışmadığını iddia ediyor! Bu dersler çocuklara yeni fikirlere ilham vermek için geçmişi nasıl kullanacaklarını öğretir. 2. Yaratıcı Problem Çözmeyi Geliştirmek İçin Keşfetmeyi Teşvik Edin Çoğu zaman çocuklardan bir şey üretmelerini istediğimizde tek bir seçenekle yetiniyoruz. Ancak, tek bir cevap, iyi olsa bile yaratıcı bir zihni sınırlar! Bir sınıftaki en iyi uygulama, öğrencilerin yaratıcı bir soruna birçok çözüm üretmesini istemektir. Bunun erken başlaması gerekir, çünkü çocuklar genellikle kendilerini erkenden bir cevaba kilitlerler.

Antoinette Portis'in Not a Box adlı kitabında birisi tavşana "Neden bir kutunun içinde oturuyorsun?" diye sorar. Tavşan cevap verir, bu bir kutu değil: bu bir yarış arabası! Ancak tavşan burada bitmiyor, dağ, robot, römorkör, roket ve hatta korsan gemisinin karga yuvası gibi daha fazla seçenekle devam ediyor. Bu, her yaştan öğrenciyle iyi çalışabilecek basit bir egzersizdir !

3. Yanlış Cevap Korkusunu Ortadan Kaldırın

Yanlış cevap korkusunu ortadan kaldırmak, çocuklarda yaratıcılığa ilham verme konusunda harikalar yaratabilir. Yaratıcı ödevler için çocuklardan yaratıcı bir problem için birden fazla seçenek bulmaları istenebilir. Ancak bunlar derecelendirilmez. Bunları konuştuktan sonra, öğrenci tamamlamak için geliştirmek için favorilerini seçebilir. Bu, cezalandırılmadan şans alma fırsatı verir.

Yaratıcı risk almayı teşvik etmenin bir başka yolu da, henüz yanıtların bulunmadığı gerçek dünya sorunlarının üstesinden gelmektir. Bir örnek, NASA'nın “Mars'ı Hayal Et” projesidir. Çocuklardan diğer gezegenlerde insan yaşamı için bir kılavuz oluşturmaları istenir. Bu, bir topluluğun yeryüzünde yaşayabilmesine izin veren tüm farklı unsurları düşünmelerini sağlar. Nerede yaşayacakları, nasıl yiyecekler ve atıklarla ne yapacakları da dahil. Daha sonra bunu Mars'ta nasıl yapabilecekleri konusunda yaratıcı çözümler sunmaları gerekecek.